Παρουσιάσεις - Παραδείγματα >>

Σε αυτήν την παρουσίαση αναλύουμε την έννοια και τη σημασία του διαλόγου στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και την αναγκαιότητα της συμμετοχής όλων των παιδιών σε αυτόν. Παρουσιάζουμε συγκεκριμένες στρατηγικές για την ενίσχυση της συμμετοχής των παιδιών στον διάλογο, καθώς και σχετικά παραδείγματα και ασκήσεις. Οι αρχές, οι προϋποθέσεις και οι στρατηγικές ενίσχυσης της συμμετοχής των παιδιών συνοψίζονται στο Εργαλείο σχεδιασμού δράσεων για την συμμετοχή των παιδιών στον διάλογο το οποίο περιέχει βοηθητικούς άξονες και παραδείγματα.

 

Ερευνητικά και αναστοχαστικά εργαλεία >>

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κλείδα αυτο-παρατήρησης των διαλογικών πρακτικών στην τάξη σας και να εξετάσετε το είδος και τη συχνότητα των ερωτήσεων που κάνετε καθώς και την ανατροφοδότηση που δίνετε. Επίσης, με την ίδια κλείδα αυτό-παρατήρησης μπορείτε να εξετάσετε και τη συμμετοχή των παιδιών στον διάλογο.
 
Αντίστοιχα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αυτό για να διερευνήσετε τις απόψεις των μικρών παιδιών για τη συμμετοχή τους στη διαλογική διαδικασία και τη λήψη αποφάσεων στην τάξη τους.
 
Για να εντοπίσετε τις δικές σας διαλογικές πρακτικές και για να αναστοχαστείτε πάνω σε αυτές δείτε το εργαλείο αναστοχασμού εδώ.
 
Επίσης, στο εργαλείο αναστοχασμού για τις δυσκολίες επίτευξης του διαλόγου μπορείτε να αξιοποιήσετε τα αναστοχαστικά ερωτήματα για να εμβαθύνετε στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον διάλογο και τις πρακτικές ενίσχυσής του στην τάξη.